PDA

View Full Version : How do you get the OD solenoid out?



lstude
07-07-2007, 12:48 PM
I switched out the 63 Lark 3 speed OD transmissions in my 52 Commander because the synchronizers were bad, but the transmission I put in has a two wire solenoid whereas the previous one had a 3 wire setup. I was just going to switch out the solenoids, but it doesn't seem that easy. I don't know how to get the solenoid out of the case.

I can't find instructions in the shop manual or even in this Overdrive booklet I have.

I have a feeling that I will have to take the overdrive unit apart, so in that case, I might just rewire the solenoid

Any advice?


http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Overdrivetrannyfrom63partscarapart.jpg

This is the old tranny that I am trying to get the solenoid out of.

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Overdrivebookletsm.jpg

This is a diagram on the OD book of how it connects with the shaft.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg

len
07-07-2007, 12:54 PM
The solenoid has to be rotated 90 degrees befor pulling it out.

lstude
07-07-2007, 01:08 PM
quote: The solenoid has to be rotated 90 degrees befor pulling it out.

MAN! Thanks! That did it! It's out.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg

lstude
07-07-2007, 02:23 PM
Well I swapped the solenoids and wired it up like it was wired before. It will move when it is in reverse in OD but won't move in the forward gears. :(

I does fine when it is out of OD.

Anyone Know what the problem is?

When I let out the clutch when it is in OD, I can hear the gears in the transmission turning but the car is not moving.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg

mbstude
07-07-2007, 02:34 PM
Is the little OD handle all the way back on the trans? (Or all the way forward, can't remember which way is engaged)

Matthew Burnette
'59 Scotsman
'63 Daytona
Hazlehurst, GA

Cruising the Proving Ground Test Track
http://i81.photobucket.com/albums/j209/mbstude/provingground2.jpg

lstude
07-07-2007, 05:37 PM
quote: Is the little OD handle all the way back on the trans? (Or all the way forward, can't remember which way is engaged)


Yes, I have checked the cable. when the OD handle is pulled out the lever is all the way to the front and when it is pushed in, the lever is all the way to the back.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg

Dick Steinkamp
07-07-2007, 07:29 PM
But is it "all the way". Disconnect the OD cable at the transmission when the handle is pushed in and see if the lever will go further back.



http://thenobot.org/images/s2d/s2d_01.jpg

gordr
07-07-2007, 07:49 PM
quote:Originally posted by lstude

Well I swapped the solenoids and wired it up like it was wired before. It will move when it is in reverse in OD but won't move in the forward gears. :(

I does fine when it is out of OD.

Anyone Know what the problem is?

When I let out the clutch when it is in OD, I can hear the gears in the transmission turning but the car is not moving.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg


Leonard, have you had the over-running clutch unit apart? Sounds like that unit is not driving. Maybe the rollers are missing, or gummed up. When we assembled Bob Andrews' transmission, it had the same symptom for the first few minutes; the rubber band used to retain the rollers for assembly had not disintegrated as planned. I got it working by: locking out OD, accelerate to about 15 MPH, shift to third gear, push in OD handle, and repeatedly revved engine, gently at first, and faster bit by bit, until suddenly it hooked up, with a loud and disconcerting CLANG! Note: THIRD GEAR!! Doing this in low or second could cause damage if it hooks up suddenly.

I'd say this is definitely an over-running clutch issue, and not a matter of the OD lockout cable being incorrectly adjusted. A misadjusted lockout cable won't prevent freewheeling and forward drive via the roller clutch, but it WILL inhibit the OD solenoid from pushing the pawl in, and thereby stop it from going into overdrive gear.

Has this transmission been sitting for a long time with old or gummy oil in it? If so, I'd suggest draining the old oil, and filling it with a good grade of 40-weight detergent motor oil, and drive the car with the OD locked out until the tranny is well warmed up; say at least an hour. Then try the above-described procedure again.

Gord Richmond, within Weasel range of the Alberta Badlands

lstude
07-07-2007, 10:04 PM
Thanks Gord and Dick,

I did check the lever to see if the cable was pushing it all the way back and it is.

I will try the method that you suggested Gord, and see if that works.

Leonard Shepherd
http://leonardshepherd.com/

http://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/Mein64DaytonaatBradfieldssm2.jpghttp://i129.photobucket.com/albums/p235/lstude1/AlmostreadyforSB6-4.jpg