PDA

View Full Version : Speedometer "float"



50starlite
10-15-2006, 01:38 PM
My 50 Champion speedometer will vary + or - 2mph at most speeds. Is this normal, I don't think so. What is the solution and/or problems that I may expect.

Dick
Mountain Home, Arkansas
http://www.livingintheozarks.com/studebaker.htm

Alan
10-15-2006, 02:04 PM
Sounds like the cable and speedo head need a little lube.

50starlite
10-15-2006, 03:21 PM
Alan,

I'm not sure how to do that and what kind of lube to use. There's not much in my Shop Manual regarding the cable. Can I just disconnect it at the trans and pull it out? All the years I've owned Studes I can't ever remember removing a speedometer cable.

Thanks,
Dick
Mountain Home, Arkansas
http://www.livingintheozarks.com/studebaker.htm

John Kirchhoff
10-15-2006, 03:25 PM
You might also make sure there isn't a sharp bend in the cable. That'll make them tend to wind up and then release. I've had mechanical tachometers (made the same inside) that would bounce around and the problem was worn bushings not on the driving part of the mechanism but the driven part, that with the needle attached. To fix it I gutted another old speedo for parts. You have to be careful when lubing the driven shaft, if you use heavy grease, in cold weather there's enough drag that the reading is erroneous.

62champ
10-15-2006, 03:46 PM
Dick,

Most FLAPS will carry little tubes of speedo cable lubricant. I think the last one I got was graphite based.

To lube the cable, I have always unscrewed it from behind the speedometer and then pulled the cable out. Then you can shoot the lube down the cable housing and replace the cable. Have heard warnings about putting in too much lube - can eventally workin itself up the cable and leak on the floor/into the housing.

Good luck

1960 Lark VI - finally turned 50k in August of 2006